Sastanak lidera
93

Historijski susret Donalda Trumpa i Kima Jong-una u Singapuru: Pružene ruke pomirenja

Piše: S. H.
(Foto: AFP)
Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se na historijskom samitu u Singapuru gdje će nakon verbalnog rata u prošlosti i međusobnih prijetnji prvi put razgovarati direktno.

Prije samog zvaničnog susreta dvojice lidera Trump je u izjavi medijima poručio da vjeruje kako će sastanak s liderom Sjeverne Koreje biti više nego uspješan te da duboko vjeruje u uspješne odnose SAD-a i Sjeverne Koreje u budućnosti.

S druge strane lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je kazao da nije bilo nimalo lako doći do ove faze odnosa te da su predrasude i praksa iz prošlosti bile prepreka koja je ovim samitom prevaziđena.

Dva lidera su razgovarala 45 minuta, nakon čega su im se pridružile delegacije.

Ranije je najavljeno da će Trump insistirati na denuklearizaciji Sjeverne Koreje te da je spreman da u zamjenu za obećanje Sjeverne Koreje o denuklearizaciji pruži Pjongjangu jedinstvene sigurnosne garancije, navode agencije.

U delegaciji SAD-a su i državni sekretar Mike Pompeo, šef Trumpovog kabineta John Kelly i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Ovo je prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950.-1953.