Kina - Tajvan
0

Historijski sporazumi o saobraćaju i trgovini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina i Tajvan potpisali su "historijske" sporazume o poboljšanju direktnih trgovinskih i saobraćajnih veza tokom prve posjete visokoga kineskog zvaničnika Tajvanu u više decenija.

Sporazumi bi trebali utrostručiti broj sedmičnih direktnih putničkih letova i omogućiti prijevoz tereta između luka u Kini i Tajvanu, javio je BBC.

Oni također imaju za cilj poboljšati poštanske usluge i sigurnost hrane.

Kina tvrtdi da ima suverenitet nad Tajvanom iako imaju odvojene vlade od 1949.

Sporazumi su objavljeni drugog dana petodnevne posjete Tajvanu Chena Yunlina, vodećega kineskog zvaničnika zaduženog za odnose s Tajvanom.

Ranije su brodovi koji su saaobraćali između Kine i Tajvana morali praviti skupe obilaske preko trećih zemalja dok su letovi na toj relaciji bili prisiljeni na prekide u Hong Kongu ili Makauu.

Na osnovu sporazuma broj direktnih čarter letova povećat će se sa 36 na 108 i obavljat će se svakodnevno umjesto četiri dana u sedmici, rute će biti skraćene i bit će dopušteni letovi privatnih aviona, teretnim brodovima bit će dopušteno saobraćanje između 11 tajvanskih luka i 63 u Kini, a direktne poštanske veze bit će pobioljšane ubrzanjem vremena isporuke na do deset dana.

Sistem prevjere sigurnosti hrane između dvije zemlje također će biti uspostavljen.

Tajvan je dobio diplomatsko priznanje tek nekolicine država. Otkako su, međutim komunisti Mao Zedonga pobijedili u građanskom ratu a poraženi Kuomintang pobjegao na Tajvan, Kina ga smatra otcijepljenom pokrajinom kojoj je zaprijetila i silom ako pokuša proglasiti nezavisnost.

Poboljšanje u odnosima uslijedilo je nakon izbora predsjednika Ma Ying-jeoua u Tajvanu. Maov preokret s prekidom decenija političkog sukobljavanja s Pekingom izazvao je, međutim, žestoke proteste u Tajvanu, uključujući i optužbe da se "prodao" matici.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost izvele su manje proteste širiom Tajpeha kako bi se podudarili s Chanovom posjetom, mašući zaastavama i transparentima.

Na hiljade policajaca razmješteno je radi Chenove sigurnosti nakon što su njegovog zamjenika Zhanga Mangqinga demonstranti vrijeđali i oborili su ga na zemlju tokom posjete Tajvanu u oktobru.