{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historijski sporazum o saradnji Evropske unije i Kube stupa na snagu 1. novembra

F
12.10.2017. u 21:27
8
57
Historijski sporazum o saradnji Evropske unije i Kube stupa na snagu 1. novembra
8
Historijski sporazum o saradnji Evropske unije i Kube stupa na snagu 1. novembra
Foto: EPA-EFE
Historijski sporazum o saradnji između EU i Kube stupit će na snagu 1. novembra, saopćio je zvanični Brisel u četvrtak, u velikom naporu ka normaliziranju veza dok su napetosti visoke između Havane i Washingtona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sporazum o političkom dijalogu i saradnji, potpisan u decembru 2016., polaže osnovu za trgovinske odnose i u širokoj javnosti se smatra evropskim prkosom prema tvrdokornom stavu američkog predsjednika Donalda Trumpa prema komunističkom otoku.

Sporazum znači da će se Kuba pridružiti drugim latinoameričkim zemljama koje imaju slične sporazume s EU, čiji su odnosi s otokom ranije regulirani u okviru takozvane 'zajedničke pozicije' koja povezuje stanje s ljudskim pravima s ekonomskim vezama.

"Sporazum između EU i Kube strupit će na snagu provizorno 1. novembra", izjavila je glasnogovornica izvršnog tijela EU, Evropske komisije, za AFP.

Puna provedba zahtijevat će ratifikaciju scvih 28 članica EU, u složenom procesu koji bi mogao potrajati godinama.

Dvije strane saglasile su se da uključe dijalog o ljudskim pravima u sporazum, o kome je pregovarano dvije godine od aprila 2014. čime je otklonjena i posljednja prepreka.

Približavanje dvije strane dolazi u vrijeme dok se iodnosi između Havane i Washingtona pogoršavaju nakon istorijskog približavanja u vrijeme ranijg predsjednika Baracka Obame.

U ovom su mjesecu SAD naredile protjerivanje 15 kubanskih diplomata, optužujući Havanu da nije zaštitila američko diplomatsko osoblje od niza napada na njihovo zdravlje.

Napadi, za koje su američki zvaničnici prvobitno sugerirali da sui mogli biti izvedeni nekom vrstom akusične sprave, ugrozili su zdravlje najmanje 22 službenika američke ambasade u Havani tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: