Svijet
0

Historijski poraz laburista na lokalnim izborima

FENA
Laburistička stranka britanskog premijera Gordona Browna pretrpjela je težak gubitak na djelimičnim lokalnim izborima u zemlji, bilježeći najteži izborni poraz od 1960. godine.

Lokalni izbori su održani u velikom dijelu Engleske i Velsa, a prema procjenama BBC-a na osnovu dvije trećine prebrojanih glasova, opozicijska Konzervativna stranka Davida Camerona uspjela je osvojiti 44 posto glasova, dok su laburisti "pali" na treće mjesto s 24 posto.

Laburisti su čak osvojili manje glasova od Liberalno-demokratske stranke, koja je, sa 25 posto glasova,na drugome mjestu.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora, najavljeni kao test popularnosti aktuelnog premijera Gordona Browna, potvrdili su nezadovoljstvo britanskih građana, prije svega, ekonomskom politikom vlade.

Lider konzervativaca David Cameron ističe da ove izbore na treba posmatrati kao glasanje protiv Browna i njegove vlade, već "izbore na kojima će biti iskazano povjerenje njegovoj stranci".

Najzanimljivija utrka vodi se oko izbora novog gradonačelnika Londona, na kojima su glavni favoriti aktuelni gradonačelnik laburista Ken Livingstone i, kako mnogi kažu, duhoviti konzervativac Boris Johnson.

Johnsonova pobjeda bi još više narušila daljnji ostanak laburista na vlasti poslije prošlogodišnjeg gubitka kontrole u škotskoj regionalnoj vladi.

Liberalno-demokratska stranka istaknula je kao kandidata bivšega policijskog službenika Briana Paddicka, koji je borbu protiv kriminala stavio na vrh svojih prioriteta ako pobijedi.

Glavni zadatak novog gradonačelnika Londona bit će organiziranje velikoga i preskupog događaja - Olimpijskih igara 2012. godine.