Nakon stoljeća
136

Historijski momenat: WHO odobrio prvu vakcinu protiv malarije za djecu u Africi

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Djeca u Africi će biti vakcinisana protiv malarije, a ovo predstavlja historijski trenutak u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Od malarije uglavnom umiru bebe i djeca. Ova vakcina, koja je napokon napravljena nakon stoljeća pokušavanja, jedna je od najvećih dostignuća medicine. Vakcina - nazvana RTS,S - pokazala se efikasnom prije šest godina.

Sada, nakon uspjeha pilot programa imunizacije u Gani, Keniji i Malaviju, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naveli su da bi vakcinu trebalo početi primjenjivati podsaharskoj Africi. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je da je ovo historijski trenutak.

"Dugo očekivana vakcina protiv malarije za djecu i bebe je ogroman napredak u nauci, zaštiti zdravlja najmlađih i kontroli bolesti. Vakcina bi mogla bi spasiti desetine hiljada života svake godine", kazao je.

Malarija je zapravo parazit koji napada i uništava krvna zrnca kako bi se razmnožio, a prenosi se ujedom komaraca koji sišu krv. Lijekovi protiv parazita u organizmu, mrežice za krevete za sprečavanje ugriza i insekticidi za ubijanje komaraca su donekle pomogli u smanjenju malarije.

Međutim, još uvijek postoji oko 230 milona slučajeva obolijevanja i 400 hiljada smrtnih slučajeva godišnje, a čak 95 posto strahovitog danka malarije prisutno je u Africi. Na ovom kontinentu je od ove bolesti u 2019. godini preminulo više od 260 hiljada djece.