Svijet
0

Historijski korak nakon 10 godina: Kineski predsjednik u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji

Klix.ba
Predsjednik Kine Xi Jinping's boravi u zvaničnoj četverodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji kako bi promovisao kinesko-britansku i kinesko-evropsku vezu. Ovo je prva posjeta kineskog predsjednika nakon deset godina, kojom obilježava ključnu diplomatsku razmjenu sa Evropom.
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

U tekstovima koje su pisali kineski i britanski mediji uoči posjete, navodi se kako je kinesko-britanska saradnja zabilježila nekoliko rekorda i da je napredovala zadnjih godina. Velika Britanije je bila prva zapadna zemlja koja se priključila Asian Infrastructure Investment banci koju je predložila Kina, a upravo je Velika Britanija glavna evropska destinacija u koju će Kina ulagati. Samo prošle godine pokrenuli su 112 projekata što je donijelo 6.000 novih radnih mjesta.

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Kada je u pitanju cijela Evropa, Kina je njen drugi po veličini partner za trgovinsku razmjenu. Prošle godine šest miliona ljudi je došlo iz Kine u posjetu Evropi i obratno.

Foto: Xinhua
Foto: Xinhua

Tony Blair kazao je kako očekuje da će posjeta predsjednika Xija ojačati vezu između Britanije i Kine na političkom, ekonomskom i ljudskom nivou.

"Mislim da smo u proteklih deset godina zaista gradili ovaj odnos i s optimizmom gledamo u budućih deset godina, shvativši da je veza između Britanije i Kine od vitalnog interesa za obje zemlje", rekao je Blair.

Xijeva posjeta Velikoj Britaniji trajat će do 23. oktobra.