Amazonska prašuma
0

Historijski govor Lule da Silve i samit koji život znači: Južna Amerika želi spasiti srce i pluća svijeta

V. K.
Lula da Silva okupio južnoameričke lidere u Brazilu (Foto: EPA-EFE)
Lula da Silva okupio južnoameričke lidere u Brazilu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva okupio je u brazilskom gradu Belemu južnoameričke lidere na samitu koji je tretirao pitanje zaštite Amazonske šume.

Tokom govora prvog sastanka Organizacije o saradnji Amazona (ACTO) nakon 14 godina, Lula da Silva je obećao kako će Amazoniju izvući iz vjekovnog nasilja, ekonomske pljačke i ekološke devastacije te je obećao kako će težiti ka "novom amazonskom snu".

Obraćajući se liderima južnoameričkih zemalja, Lula je ponudio, kako ističu mediji, hrabar plan za budućnost Amazonije.

Brazilski ljevičar obećao je da će popraviti životnu sredinu i međunarodnu reputaciju svoje zemlje nakon četiri godine pod njegovim prethodnikom Jairom Bolsonarom tokom čijeg se mandata intenziviralo krčenje šume i ugrožavanje staništa autohtonih zajednica.

Učesnici samita (Foto: EPA-EFE)
Učesnici samita (Foto: EPA-EFE)

"Srećom, uspjeli smo okrenuti ovu tužnu stranicu u našoj historiji", rekao je Lula na samitu.

Govoreći o Amazoniji, predsjednik Brazila obavezao se da će promovirati ambiciozni model za prašumska područja od kojih se 60 posto nalazi upravo u Brazilu.

"Prašuma nije praznina koju treba okupirati niti riznica za pljačkanje. To je cvjetnjak mogućnosti koje se moraju kultivirati. Amazonija može biti šta god želimo da bude", poručio je Lula.

Također, obećao je kako će do 2030. godine postići nultu stopu krčenja šuma.

"Amazonija sa zelenijim gradovima, sa čistijim zrakom, sa rijekama i šumama. Sa hranom na stolu, dostojanstvenim poslovima i javnim uslugama koje su svima dostupne. Amazonija sa zdravijom djecom, dobro prihvaćenim migrantima i domorodačkim stanovništvom koje se poštuje. Ovo je naš san o Amazoniji", izjavio je Lula da Silva.

Osim Brazila, sastanku su prisustvovali i predsjednici Bolivije, Kolumbije i Perua kao i potpredsjednik Venecuele i premijer Gvajane.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro pozvao je na stvaranje "amazonskog NATO-a" u kojem bi regionalne vojske udružile snage kako bi zaštitile džunglu.

"Život branite razumom, ali i oružjem", poručio je Petro.

Predsjednica Perua Dina Boluarte, države na kojoj se nalazi oko 11 posto Amazonije, također je pozvala na akciju za očuvanje prašuma koja predstavlja ne samo pluća svijeta već i njegovo srce.

"Moramo djelovati sada. Nema vremena za gubljenje", rekla je predsjednica Perua.