Ovo je bila zadnja nada
0

Historijski dogovor UN-a o zaštiti zemlje i vode

L. H.
Samit UN-a u Montrealu
Samit UN-a u Montrealu
Danas je skoro 200 zemalja postiglo značajan dogovor o zaštiti prirode na konferenciji Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti, obvezujući se da će zaštititi jednu trećinu svjetskog kopna i okeana.

"Nikada nije postojao globalni cilj očuvanja na ovoj razini", kažu stručnjaci.

Globalni okvir dolazi na kraju dvosedmičnih pregovora održanih na 15. konferenciji stranaka ili Cop15 za biološku raznolikost u Montrealu, kojom su zajedno predsjedale Kanada i Kina. U ključnom trenutku, kineski ministar ekologije Huang Runqiu, koji je predsjedavao sastankom, spustio je čekić i proglasio da je predloženi dogovor na čekanju usvojen danas u ranim jutarnjim satima.

Ministri i pregovarači iz gotovo 200 zemalja su aplaudirali nakon finaliziranja pakta, poznatog kao Globalni okvir bioraznolikosti Kunminga i Montreala, koji je postavio obavezu zaštite 30 posto zemljišta i vode koji se smatraju važnima za biološku raznolikost do 2030. godine.

Trenutno je zaštićeno samo 17 posto kopnenih i 10 posto morskih područja.

Ovogodišnji UN-ov samit o bioraznolikosti smatran je "posljednjom prilikom" da se priroda stavi na put oporavka, nakon neviđenih gubitaka bioraznolikosti u posljednjim desetljećima.

UN