Svijet
14

Historijski događaji oblikovali živote Amerikanaca

Piše: Er. M.
Napad 11. septembra (Foto: Businessinsider)
Novo istraživanje otkrilo je koji su to historijski događaji za koje stanovnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) smatraju da su oblikovali njihove živote.

Riječ je o istraživanju koje je proveo Centar za istraživanje Pew i History Channel. U izvještaju su napisali da se identitet Amerikanaca oblikuje zajedničkim iskustvima.

U istraživanju je učestvovalo više od dvije hiljade odraslih državljana SAD-a različitih godina, rase, političkih stavova, obrazovanja i primanja.

Na prvom mjestu nalazi se teroristički napad koji se desio 11. septembra 2001. godine, a odmah nakon toga izbor Baracka Obame za predsjednika SAD-a.

Na trećem mjestu nalazi se napredak u tehnologiji, a zatim ubistvo američkog predsjednika Johna Kennedyja na kojeg je izvršen atentat 1963. godine.

Amerikanci smatraju i da su rat u Vijetnamu i ratovi koje je njihova zemlja vodila u Iraku i Afganistanu također događaji koji su oblikovali njihove živote.

Na sedmom mjestu je događaj iz 1969. godine kada je poznati Apollo 11 sletio na Mjesec, a odmah iza njega nalazi se i obaranje Berlinskog zida 1989. godine čime je označen i kraj Hladnog rata.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je legalizovan gay brak nalazi se na devetom mjestu, a slijede je teroristički napad u gay noćnom klubu u Orlandu na Floridi i Zaljevski rat. Riječ je oružanom sukobi koji se odigrao početkom 1991. godine između Iraka i međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om, a kojem je povod bila iračka invazija i zaposjedanje Kuvajta 1990. godine.