Svijet
483

Historijska odluka Vrhovnog suda SAD-a: Dozvoljeni gay brakovi u svih 50 država

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vrhovni sud SAD-a je donio odluku o legalizovanju istopolnih brakova širom SAD-a. Ova odluka će biti zabilježena kao prekretnica ovog suda u svojoj 226-godišnjoj historiji.

Za nekoliko dana ili čak sati se očekuje da će se odluka početi primjenjivati u praksi. Do sada su se gay parovi mogli vjenčati u 37 država.

Desetine ljudi se okupilo ispred zgrade Vrhovnog suda gdje su satima čekali vijest. Nakon saopćenja o legalizaciji moglo se čuti glasno klicanje rekao je za BBC Paul Blake iz Vrhovnog suda.

Jedan od demonstranata, Jordan Monaghan je nazvao majku i rekao joj: "Hej mama, ja sam na Vrhovnom sudu. Tvoj sin može imati muža".

Presuda, kako ju je nazvao New York Times, kulminacija višedecenijskog zagovaranja i aktivizma, donesena je tijesnom većinom od 5:4. To konkretno znači kako će istospolni parovi širom SAD-a, bez obzira na saveznu državu u kojoj žive, imati pravo sklopiti brak.

Podsjetimo, ovo je druga velika odluka Vrhovnog suda nakon 2013. godine, kad je srušen Prijedlog 8 te Zakon o zaštiti braka (DOMA).