{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Historija će mi 'suditi'"

F
FENA
13.1.2009. u 09:43
0
21
"Historija će mi 'suditi'"
0
"Historija će mi 'suditi'"
Američki predsjednik na odlasku George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da će historija biti najbolji sudija o potezima koje je poduzimao u svome mandatu, nakon što 20. januara napusti taj položaj.
"Znate da predsjednici pokušavaju izbjeći teške odluke i tako izbjeći sporenja. To nije samo u mojoj prirodi", rekao je Bush na posljednjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

On je branio poteze koje je povukao tokom jednog od najtežih trenutaka u predsjedničkom mandatu, kada se zemlja suočila s katastrofom - uraganom Katrina 2005. godine, ali je istaknuo da će o ispravnosti njegovih postupaka historija da "sudi".

Bush je priznao da je tokom mandata načinio greške i izrazio žaljenje zbog ideja koje nisu dobile podršku Kongresa, zatim što nije otkriveno oružje za masovno uništenje u Iraku, ali i zbog oštre političke retorike u posljednje četiri godine u Washingtonu.

Kao jedan od neukusnih detalja iz mandata Bush je opisao to što je na američkom nosaču aviona, maja 2003. godine, samo dva mjeseca od početka invazije u Iraku, postavljen veliki natpis "Misija je ispunjena".

"To je poslalo pogrešku poruku. Željeli smo kazati nešto drugo", rekao je Bush, koji je, kako prenosi Reuters, tokom konferencije za novinare na trenutak djelovao zamišljeno a onda i prkosno, ističući uspjehe koje je postigao.

Kao jedno od najvećih razočaranja Bush je naveo skandal vezan za zlostavljanje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: