SAD
0

Hillary demantovala da se njen suprug izvinio Pyongyangu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu da je oslobađanje dvije američke novinarke iz zatvora u Sjevernoj Koreji odvojeno od razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja i ponovila apel SAD-a da se Pyongyang vrati za pregovarački sto.
  • To pitanje smo uvijek smatrali odvojenim od naših napora da se Sjeverna Koreja vrati pregovorima i da radi na uspostavljanju pune i istinske denuklearizacije korejskog poluostrva, istakla je Clinton na pres-konferenciji u Najrobiju, poslije susreta s kenijskim ministrom vanjskih poslova Mozesom Vetangulom.

Ona je demantovala medijske spekulacije da se njen suprug Bill Clinton, koji je učestvovao u razgovorima sa sjevernokorejskim vrhom, prije nego što su novinarke oslobođene, izvinio tokom posjete Pyongyangu.

Clinton je ranije rekla da je "vrlo srećna" i da "osjeća olakšanje" zbog toga što je Sjeverna Koreja oslobodila dvije američke novinarke.

Lora Ling i Jun Liu uhapšene su u martu, navodno, zato što su nezakonito ušle u Sjevernu Koreju iz Kine. Osuđene su na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, neprijateljskih djelatnosti protiv sjevernokorejske države.

Obje su radile za američku televiziju "Current TV", među čijim osnivačima je i Al Gore koji je bio američki potpredsjednik u vrijeme kada je predsjednik bio Bill Clinton.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-il odobrio je "specijalno pomilovanje" dvjema američkim novinarkama. Oslobađanje novinarki je uslijedilo poslije dolaska bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u utorak u iznenadnu privatnu posjetu Pyongyangu.