Svijet
0

Hillary Clinton uvjerljivo vodi u New Hampshireu

FENA
Hillary Rodham Clinton ima veliko vodstvo pred Barackom Obamom, glavnim protukandidatom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u američkoj saveznoj državi New Hampshire, gdje se po tradiciji održavaju jedni od prvih stranačkih predizbora, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u nedjelju.

Senatorica iz New Yorka i bivša prva dama SAD-a ima potporu 40 posto ispitanih demokratskih birača dok mladog crnačkog senatora iz Ilinoisa Baracka Obamu podupire njih 20 posto, prema anketi Instituta za javno mnijenje fakulteta Marist.

Bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards je treći s 12 posto glasova, a guverner Novog Meksika Bill Richardson četvrti sa sedam posto potpore.

Kod republikanskih birača vodi bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney s 25 posto glasova, ispred bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giuliania s 21 posto podrške.

Clinton je u premoćnom vodstvu među ispitanicima koji navode da žele snažnog vođu ili onoga ko će donijeti promjenu s 44 posto glasova, prema 20 posto za Obamu ili 11 posto za Edwardsa.

Ona vodi i kod birača za koje je glavni prioritet rat u Iraku s 33 posto glasova, te kao kandidat demokrata koji ima najveće izglede za pobjedi na izborima u novembru 2008.

Kod republikanaca u New Hampshireu, 29 posto snažnim vođom smatra Romneya, 23 posto senatora Johna McCaina, a 22 posto Giulianija. Sigurnost protiv terorizma glavni je prioritet republikanskim biračima, gdje također vodi Romney s 29 posto glasova, ispred Giulianija i McCaina s po 21 posto.

Za Guilianija većina vjeruje da može odnijeti konačnu pobjedu na izborima u novembru 2008. - on dobija 36 posto glasova, prema 30 posto za Romneya.

Ispitivanje je provedeno telefonski od 4. do 9. oktobra na uzorku od 1.512 registriranih birača u New Hampshireu, koji će se vjerojatno prijaviti za sudjelovanje na predsjedničkim predizborima u januaru.