Svijet
0

Hillary Clinton u posjeti Moskvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Moskvu, gdje će s najvišim ruskim zvaničnicima razgovarati o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, situaciji u Afganistanu i iranskom i korejskom nuklearnom programu, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Američka državna tajnica, koja je doputovala u ponedjeljak navečer, razgovarat će u utorak sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a tokom posjete očekuje se i susret s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovom.

Prema najavama obiju strana, posjeta američke državne tajnice je novi korak u okviru obnovljenog rusko-američkog partnerstva. Clinton će s ruskim zvaničnicima razmotriti dosadašnji napredak i dalje korake u pregovorima o novom sporazumu koji treba da zamijeni sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji ističe 5. decembra, saopćio je pomoćik američke državne tajnice Philip Gordon, uoči moskovskih razgovora.

Neimenovani zvaničnik State departmenta izjavio je u ponedjeljak navečer da će Klintonova, takođe, zatražiti od Rusije da se izjasni kakav bi bio njen stav ukoliko Washington i njegovi saveznici donesu odluku da sankcijama izvrše pritisak na Iran.

  • Državana tajnica želi da razgovara s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na koje je specijalne oblike pritiska Rusija spremna kako bi se pridružila nama i drugim saveznicima ukoliko Iran ne bude ispunio preuzete obaveze, rekao je američki zvaničnik.

Britanska agencija Reuters podsjeća da je Medvedev rekao da su sankcije posljednji potez ukoliko Iran ne umanji strahove međunarodne zajednice povodom iranskih nuklearnih težnji, ali nikada nije obećao da će se Moskva pridružiti primjeni bilo kakvim specijalnim sankcijama prema toj bliskoistočnoj zemlji.