Svijet
0

Hillary Clinton u Kini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hillary Clinton doputovala je u prvu posjetu Kini u svojstvu američke državne tajnice.

Tema za razgovor s kineskim domaćinima je mnogo. Na vrhu dnevnog reda je ekonomska saradnja budući da dvije zemlje u ekonomskom smislu zavise jedna od druge kao nikada prije. Također Kina i Sjedinjene Države su najveći zagađivači životne sredine na svijetu i nema sumnje da će se dosta razgovarati i o klimatskim promjenama. Neizbježno je naravno i pitanje ljudskih prava u Kini.

Slučajno ili namjerno, Hillary Clinton je došla u Peking na dan kada je tačno prije trideset godina došlo do historijske posjete Richarda Nixona Kini.

Nixon je bio prvi američki predsjednik koji je ikada posjetio Kinu i svojim dolaskom je označio početak nove faze u odnosima dviju supersila.

"Nemamo nikakve iluzije da će 20 godina neprijateljstva između Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država biti izbrisano jednom sedmicom razgovora. Dok se okrećemo ka budućnosti, mora da nam bude jasno da u stavovima kineske i američke vlade postoje velike razlike. Razlike će postojati i u budućnosti. Ali, mi moramo da shvatimo da, usprkos međusobnim razlikama, ne moramo da budemo neprijatelji", rekao je tada Nixon.

Od ove velike posjete, dvije zemlje su razvile veze koje je u Nixonovo doba malo ko mogao da zamisli.

U ekonomskom smislu Kina i Amerika u velikoj mjeri zavise jedna od druge.

Kina se posljednjih godina obogatila izvozeći svoje proizvode na ogromno američko tržište.

Također, u uvjetima globalne ekonomske krize, njihove međusobne veze dobijaju još veći značaj.

Kineske vlasti ovom prvom zvaničnom kontaktu s novom administracijom u Washingtonu pridaju veliki značaj, upravo zbog ekonomija, jer su Sjedinjene Države najveći uvoznik kineskih proizvoda.

Pošto zbog ekonomske krize američki potrošači manje troše, manja je i potražnja za kineskom robom, i zbog toga milioni Kineza ostaju bez posla.

BBC-ev dopisnik u Pekingu James Reynolds kaže da vlasti u Pekingu zato veoma zanima kakve će stavove izneti Hillary Clinton:

"Ekonomski opstanak Kine zavisi od Sjedinjenih Država, zavisi od toga da li će američki potrošači nastaviti da troše. Kina je zato zabrinuta zbog onoga što se trenutno dešava u Americi - zbog poziva Baracka Obame svojim sunarodnjacima da kupuju prije svega američku robu. Kina želi da ljudi kupuju kineske proizvode", prenosi BBC-ev dopisnik.

Važna tema razgovora bit će i klimatske promjene. Kina i Sjedinjene Države su najveći zagađivači životne sredine na svijetu i bez njihove saradnje nijedna globalna ekološka inicijativa ne može da da velike rezultate.