{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu

F
FENA
8.6.2008. u 09:50
0
0
Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu
0
Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu
Foto: AFP
Senatorica Hillary Clinton u subotu je službeno prekinula kampanju i snažno podržala Baracka Obamu kao kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima 4. novembra, u govoru koji je održala na skupu u Washingtonu.
"Danas prekidam svoju kampanju, čestitam mu na pobjedi i izvanrednoj kampanji koju je vodio. Ja ga podržavam i dajem mu svu svoju podršku. Sve vas pozivam da mi se pridružite i radite marljivo za Baracka Obamu kao što ste za mene", rekla je Clinton pred nekoliko hiljada razdraganih pristalica u monumentalnoj dvorani zgrade Nacionalnog muzeja u Washingtonu.

"Borbu za postizanje ciljeva kojima težimo moramo nastaviti tako da uložimo energiju, strasti i snagu te učinimo sve što možemo kako bismo pomogli da Barack Obama bude izabran za sljedećeg predsjednika SAD-a", naglasila je Clinton.

Bivša prva dama naglasila je u govoru kako se tokom 17 mjeseci predizborne kampanje i na 22 TV-rasprave uvjerila u "snagu i odlučnost" Baracka Obame, ističući kako je Obama živio 'američki san' kao organizator u zajednici, senator u Illinoisu i u Senatu SAD-a.

"Trebamo predsjednika koji će vratiti Americi mir, prosperitet i napredak, a to ćemo dobiti ako Barack Obama 21. januara 2009. uđe u Ovalni ured", rekla je Clinton.

Pozivajući na stranačko jedinstvo, istaknula je da se u predizbornoj kampanji "vodila teška borba ali je Demokratska stranka jedna obitelj".

"Danas stojim uz Baracka Obamu i kažem 'Da, mi to možemo!'", kazala je Clinton, citirajući najpoznatiji slogan Obamine kampanje.

Na spominjanje Obame publika je na početku govora reagirala umjerenim negodovanjem, kasnije neutralno, a prema kraju govora s pljeskom i odobravanjem.

Rekavši na početku kako današnji skup "nije zabava kakvu je planirala, ali joj se sviđa društvo", Clinton je zahvalila svima koji su je podržali tokom kampanje, dajući joj ukupno oko 18 milijuna glasova na predizborima.

Naglasila je kako je tih 18 milijuna glasova došlo iz svih segmenata društva od žena, muškaraca, mladih i starih, Amerikanaca hispanskoga porijekla, Amerikanca afričkoga porijekla, bijelaca, homoseksualaca i drugih.

Zahvalila se hiljadama svojih aktivista koji su "išli od vrata do vrata, skupljali donacije za kampanju, nagovarali rođake i prijatelje, slali e-mailove i donacije".

Hillary Clinton, prenosi Hina, posebno je istaknula povijesni aspekt utrke za nominaciju između nje i Obame, ustvrdivši kako se sada "pokazalo da i žena i kandidat afričko-američkog porijekla mogu postati predsjednik Sjedinjenih Država".

U 230-godišnjoj povijesti SAD-a predsjednik je uvijek bio bijeli muškarac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: