Turneja po Aziji
0

Hillary Clinton se očekuje u Tokiju

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američka državna tajnica Hillary Clinton očekuje se u ponedjeljak navečer u Japanu, prvoj etapi svoje turneje po Aziji, vezano za svjetsku ekonomsku krizu i pitanje sigurnosti.

Clinton, koja će također posjetiti Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu, odlučila je da, za razliku od svojih prethodnika, za svoje prvo putovanje u inozemstvo ne odabere turneju po Evropi i Bliskom istoku.

Prije odlaska iz Washingtona, Clinton je izjavila da sjevernokorejski nuklearni program predstavlja "najveći izazov po stabilnost sjeveroistočne Azije".

Sjeverna Koreja je objavila da priprema uskoro lansirati raketu, u okviru svoga vasionskog programa, izazivajući time strahove od raketa dugog dometa.

Japan je izrazio zadovoljstvo što ga je Hillary Clinton izabrala za svoje prvo putovanje u inozemstvo, vidjevši u tome znak da je nova administracija Baracka Obame odlučna da održava tijesne veze s Tokijom, bez obzira na sve veći uticaj Kine.

"Razgovarat ćemo o mogućnostima jačanja japansko-američkog saveza", rekao je glasnogovornik japanske vlade Takeo Kuwamura na konferenciji za štampu.

Ona će razgovarati s premijerom Tarom Asom te ministrima vanjskih poslova i odbrane, kao i šefom opozicije Ichirom Ozawom, koji je favorit na sljedećim izborima u septembru.