Svijet
0

Hillary Clinton sama sebi posudila 6,4 miliona dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senatorica Hillary Clinton svojoj je predsjedničkoj kampanji u aprilu posudila 6,4 miliona dolara, izvijestile su u srijedu američke TV mreže, pozivajući se na izjave njezinih najbližih suradnika.

S tom je pozajmicom više nego udvostručen iznos vlastitih sredstava koje je Hillary Clinton do sada uložila u kampanju, nakon što je početkom godine sebi posudila pet miliona dolara.

Clinton od početka kampanje zaostaje za rekordnim iznosima koje prikuplja kampanja njezinog protivnika Baracka Obame, no posljednjih mjeseci dvostruko zaostaje u prikupljenim sredstvima, što se odražava i na oglašavanje gdje je odnos 2:1 u korist Obame.

Na oglašavanje na predizborima u Indiani i Sjevernoj Karolini održanim u utorak, Obama je potrošio više od sedam miliona dolara, a Clinton manje od četiri miliona dolara, prema podacima njihovih kampanja.

S uvjerljivom pobjedom u Sjevernoj Karolini i minimalnim porazom u Indiani, Obama je osvojio većinu delegata na ta dva predizbora, i još ga 184 delegata za konvenciju dijele od broja 2.025 delagata koji automatski osiguravaju predsjedničku nominaciju.

Obama je osvojio 94, a Clinton 79 delegata, a još ih je 14 ostalo za dodijeliti.

U ukupnom zbroju Obama vodi s 1.840 delegata ispred Clinton sa 1.688. Na preostalih šest predizbora do 3. juna u Zapadnoj Virginiji, Kentuckyju, Oregonu, Portoriku, Montani i Južnoj Dakoti odlučivat će se o ukupno 217 delegata.

Clinton i dalje vodi po broju tzv. superdelegata, stranačkih dužnosnika i čelnika koji će imati ključnu ulogu u određivanju predsjedničkog kanidata stranke.

Kandidaturu Clinton podržava 270 superdelegata prema 256 za Obamu, a oko 270 ih se još nije odlučilo.

Hillary Clinton, koja je nakon tijesne pobjede u Indiani najavila da nastavlja s kampanjom "punom brzinom prema Bijeloj kući", prenosi Hina, bit će izvrgnuta pojačanom pritisku da u interesu pobjede kandidata Demokratske stranke na izborima 4. novembra, odustane od utrke.

Bivši demokratski senator George McGovern, koji je ranije podržavao Clinton, u srijedu ju je pozvao da odustane od utrke i podrži svog suparnika Baracka Obamu.

McGovern, demokratski predsjednički kandidat 1972., izjavio je u srijedu kako je "praktično nemoguće da Clinton osvoji nominaciju", dodajući da je nazvao bivšeg predsjednika Billa Clintona i obavijestio ga o svojoj odluci.