U srijedu
0

Hillary Clinton s britanskim i njemačkim šefom diplomatije

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Američka državna tajnica Hillary Clinton sastat će se u utorak u Washingtonu s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, što će biti njezini prvi sastanci otkako je stupila na čelo američke diplomatije, objavio je u ponedjeljak State Department.

Clinton će se zasebno sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom Walterom Steinmeierom, rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood, dodajući kako "očekuje da će to biti vrlo sadržajni sastanci".

Osim o pitanjima bilateralnih odnosa SAD-a i Velike Britanije, te SAD-a i Njemačke, na sastancima će među nizom drugih pitanja "svakako biti riječi" i o Iranu i Afganistanu koji je "središnji za vanjsku politiku ove administracije", dodao je Wood, prenijela je Hina.

Predsjednik Barack Obama, koji je Afganistan označio glavnom bojišnicom u ratu protiv terorizma, razmatra udvostručenje sadašnjeg američkog kontingenta u toj zemlji sa 36.000 na više od 60.000 vojnika u idućih 18 mjeseci.

Razgovori Clinton s Milibandom i Steinmeierom održat će se dan prije berlinskog sastanka političkih direktora MVP-a skupine 5+1, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke, koja nastoji pridobiti Teheran da zaustavi svoj nuklearni program.