Svijet
0

Hillary Clinton s bliskoistočnim čelnicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton u Abu Dabiju i Jerusalemu razgovara s palestinskim i izraelskim liderima o ponovnom pokretanju mirovnog procesa u regiji.

Ona je u subotu ujutru u Abu Dabiju razgovarala s palestinskim predskednikom Mahmudom Abasom.

U Jerusalemu se održava sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

U razgovoru za BBC u petak ona je rekla da je ključni cilj administracije predsjednika Obame trajno rješenje izraelsko-palestinskog pitanja.

Također je ponovila kako su Sjedinjene Države "odlučne da to bude rješenje koje bi podrazumijevalo postojanje dvije države".

Palestinska strana je u razgovorima u subotu naglasila da prije ponovnog pokretanja pregovora Izrael mora obustaviti gradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Clinton se u petak sastala s plemenskim starješinama u sjeverozapadnom Pakistanu, tokom posljednjeg dana posete toj zemlji.

Jedan od sagovornika tokom razgovora koji su vođeni u Islamabadu upozorio je da američko učešće u pružanju sigurnosti u oblasti koja graniči s Afganistanom stvara "frustraciju i ljutnju".

On je pozvao šeficu američke diplomatije da otvori mirovne pregovore u Pakistanu i Afganistanu kako bi regija "izašla iz kamenog doba".

U intervjuu za BBC Hillary Clinton je opisala Al-Qaidu i talibane kao "terorističku grupu", rekavši kako se nada da pakistanski narod shvata kakvu opasnost oni predstavljaju po njihovu zemlju.

Dopisnik BBC-a kaže da je, međutim, teško biti optimist u vezi s mogućnosti da je Clinton tokom posjete uspjela umanjiti raširena antiamerička osjećanja u Pakistanu.