SAD
0

Hillary Clinton pozvala kosovske zvaničnike na sastanak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi pozvani su da se 26. februara sastanu sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Država u Prištini.

"Državna tajnica sa zadovoljstvom očekuje sastanak s predsjednikom i premijerom Kosova 26. februara kako bi ih ponovno uvjerila u obećanja o prijateljstvu i podršci Kosovu", navedeno je u saopćenju glasnogovornika State Departmenta Roberta Wooda koje je prenijela američka ambasada.

Pritom je ocijenjeno da je tokom protekle godine "Kosovo brzim koracima napredovalo u izgradnji demokratskih institucija i provedbi osnovnih principa plana Marttija Ahtisaarija, uključujući u ustav zaštitu manjinskih prava i kulturnog i vjerskog naslijeđa".

"Kao nezavisna država Kosovo je s dobrodošlicom dočekalo i djelotvorno sarađivalo s Eulexom, NATO-om, Civilnim uredom međunarodnog predstavnika i drugim predstavnicima međunarodne zajednice", istaknuto je u saopćenju.

Kosovo je sarađivalo, ocijenio je State Department, u izgradnji stabilne i održive ekonomije, jedinstvenoga i transparentnog sistema za vladavinu zakona i drugih institucija moderne, multietničke i evropske demokratije".

State Department "visoko cijeni napore kosovskog naroda i vlade na promociji stabilnosti u regiji i saradnji među različitim entitetima i religijama radi izgradnje sigurne i napredne budućnosti", navedeno je u saopćenju.