Svijet
0

Hillary Clinton povećava vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju

FENA
Senatorica i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton nastavlja povećavati vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, zahvaljujući visokim ocjenama njenog iskustva i kompetentnosti. Njeni glavni suparnici gube teren i nedostaje im pravog zamaha, pokazala je u srijedu anketa The Wall Street Journala i TV mreže NBC News, javljaju agencije.

Hillary Clinton od proljeća bilježi stalni rast podrške u ispitivanjima WSJ/NBC-a, slijedom njenih dobro primljenih nastupa u nizu kandidatskih TV rasprava.

Također je uspjela otupiti oštricu kritika među demokratima zbog glasanja za rat u Iraku 2002., s izrazito antiratnim potezima zadnjih mjeseci, uključujući i glasanje protiv finansiranja rata.

Prema novom ispitivanju raspoloženja birača, pet mjeseci prije stranačkih predizbora u januaru 2008., Clinton dobiva 43 posto podrške, u odnosu na 39 posto koliko je imala u junu.

Ostvarila je gotovo dvostruku prednost pred senatorom Barackom Obamom, kojeg podržava 22 posto birača, a treći je bivši senator iz Južne Karoline John Edwards s 13 posto podrške.

Obama, 45-godišnji crnački senator iz Illinoisa pao je s 25 na 22 posto podrške, a Edwards s 15 na 13 posto. Četiri ostala demokratska kandidata imaju jednocifreni postotak glasova.

Usprkos dvojbama oko toga bi li Amerikanci izabrali ženu ili crnačkog kandidata za predsjednika, prisutnim i među pristašama Clintona i Obame, ispitivanje je pokazalo da bi oboje vodećih demokratskih kandidata, da su danas izbori, porazilo najizglednijeg republikanskog kandidata, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giulianija,

Hillary Clinton porazila bi Giulianija sa 47 prema 41 posto glasova, a Obama sa 45 prema 40 posto glasova, pokazalo je ispitivanje provedeno proteklog vikenda na uzorku od 1.005 osoba.

U utrci troje kandidata, Clintona, Giulianija i gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, kao neovisnog kandidata, Clinton pobjeđuje s 42 posto glasova, Giuliani dobiva 34 a Bloomberg, koji još nije objavio kandidaturu, 11 posto.