Svijet
0

Hillary Clinton povećala prednost pred Rudyjem Giulianijem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U anketi koju su zajednički proveli dnevnik Washington Post i televizija ABC navodi se da na strani demokratskih kandidata uvjerljivu prednost ima senatorica Hillary Clinton, a kod republikanaca bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Hillary Clinton u prednosti je pred svojim glavnim suparnikom za nominaciju Demokratske stranke, Barackom Obamom, za čak 30 posto.

U odmjeravanju snaga Hillary Clinton i Rudolpha Giuliania senatorica iz New Yorka vodi na nacionalnoj razini s 51 posto na prema 43 posto. U januaru ove godine Clinton je vodila s 49 na prema 47 posto, stoji u anketi Washington Posta i televizije ABC.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, političko naslijeđe bivšeg predsjednika Billa Clintona ide u prilog njegovoj supruzi. 66 posto Amerikanaca koji su sudjelovali u anketi odobrava način na koji je on obavljao svoj posao, a 32 posto mu se protivi. Giuliani istodobno skuplja političke bodove na račun učinkovitog nošenja s krizom u New Yorku nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine no dosadašnji rezultati predsjednika Busha ne pomažu njegovim naporima.

Da je to tako pokazuje i nova anketa koju su proveli Wall Street Journal i televizija NBC. 48 posto republikanskih birača želi kandidata koji će imati drugačiji pristup od predsjednika Busha dok bi svega 38 posto republikanaca htjelo kandidata koji će postupati na isti način kao i aktualni predsjednik.

Ovakav rezultat pokazuje da republikanski kandidati moraju biti jako oprezni po pitanju predsjednika Busha. Na nekim pitanjima oni se distanciraju od predsjednika, poglavito kad su u pitanju rat i imigracija, a istodobno podržavaju njegov stav o zadržavanju američkih vojnika u Iraku, stoji u anketi Wall Street Journala i NBC-a.