{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hillary Clinton popularnija od Baracka Obame

F
16.10.2009. u 09:56
0
1
Hillary Clinton popularnija od Baracka Obame
0
Hillary Clinton popularnija od Baracka Obame
Foto: AP
Iako je izgubila bitku za demokratsku predsjedničku nominaciju, a politički analitičari u SAD-u ocijenuju da je u vrhu aktuelne administracije marginalizirana, novo nacionalno ispitivanje pokazuje da je državna tajnica Hillary Clinton trenutno popularnija od svog šefa, predsjednika Baracka Obame.
Ispitivanje Instituta Gallup, objavljeno u četvrtak, pokazuje da 62 posto Amerikanaca ima povoljno mišljenje o Hillary Clinton, dok na Obamu povoljno gleda 56 posto ispitanih, odnosno šest posto manje.

Prema ispitivanju, podrška Obami pala je za 22 posto u odnosu na onu koju je imao u vrijeme januarske inauguracije, a za Hillary Clinton ona je svega tri posto manja od početka godine.

Devet od 10 demokrata ispitanih u anketi gleda povoljno i na Obamu i na Clinton, dok su nezavisni birači podijeljeni. Manje od 20 posto republikanaca ima povoljno mišljenje o predsjedniku, dok ih 35 posto vidi Hillary Clinton u pozitivnom svjetlu.

Prema ispitivanju, podrška Obami od januara pala je za 23 postotna boda među neovisnima i za 41 postotni bod među republikancima, dok je Clinton istodobno izgubila samo šest posto među neovisnima i zadržala istu podršku među republikancima.

Gallupovo telefonsko ispitivanje na nacionalnom uzorku od 1,013 odraslih osoba provedeno je od 1. do 4. oktobra, uz marginu greške od četiri posto.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: