Svijet
0

Hillary Clinton ponudila Amerikancima univerzalno zdravstveno osiguranje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senatorica Hillary Clinton, vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata, u ponedjeljak je objavila plan uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja u SAD, koji bi trebao omogućiti rješavanje krize s 47 miliona neosiguranih Amerikanaca.

"Vjerujem da svaki muškarac, žena i dijete trebaju imati kvalitetnu, dostupnu zdravstvenu skrb u Americi", kazala je Hillary Clinton na predizbornom skupu u Des Moinesu, u saveznoj državi Iowa, koja među prvima održava stranačke predizbore u januaru 2008.

Njezin "Plan američkih zdravstvenih izbora" temeljio bi se na osobnoj obavezi svakog građanina da ima zdravstveno osiguranje i porezne olakšice koji bi pomogle pojedincima da plaćaju osiguranje.

Plan Hillary Clinton zasniva se na postojećem sustavu zdravstvenog osiguranja koje većinom daju poslodavci, uz zadržavanje uloge privatnih osiguravajućih tvrtki i ponudu višestrukog izbora za korisnike.

Za pojedince i obitelji koje nisu pokrivene osiguranjem poslodavca ponudila bi se proširena verzija dvaju vladinih programa - Medicare i programa osiguranja koje trenutačno imaju federalni zaposlenici.

Clinton je predložila više mjera za finansiranje plana vrijednog 110 milijardi dolara godišnje, uključujući i ukidanje poreznih olakšica za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje.

Neki prijedlozi iz plana Hillary Clinton podudaraju se s onima koje su prije iznijeli njezini glavni demokratski protukandidati – Barack Obama i John Edwards.

Ubrzo nakon objave plana uslijedile su kritike republikanaca, koji su podsjetili na neuspjeh reforme sustava zdravstvenog osiguranja koju je Hillary Clinton prevodila 1994., kada je njezin suprug Bill Clinton bio predsjednik SAD.

Republikanski kandidat Mitt Romney, bivši guverner Masschusettsa, kritizirao je plan Hillary Clinton kao "evropski birokratiziran i socijaliziran" i neprikladan za Ameriku, iako je u Massachusettsu tokom njegova mandata uveden sličan sustav obveznog zdravstvenog osiguranja uz državne subvencije.

Pitanje reforme zdravstvenog sustava jedno je od središnjih u utrci za Bijelu kuću u novembru 2008.