Svijet
0

Hillary Clinton počela lobirati za predsjedničku kampanju

FENA
Senatorica Hillary Rodham Clinton sastala se u nedjelju s novizabranim demokratskim guvernerom New Yorka kako bi lobirala za njegovu podršku njenom vjerovatnom pokušaju da se natječe za Bijelu kuću, u posljednjem nagovještaju da ojačava planove za ulazak na rastući teren potencijalnih kandidata za predsjednilčke izbore.

Jedan od njenih suparnika, senator iz Indiane Evan Bayh objavio je u nedjelju kako je uspostavio vlastiti komitet za prikupljanje novca za eventualnu predsjedničku nominaciju. Očekuje se da on toKom božićnih praznika donese odluku da li da zatraži nominaciju svoje stranke.

Vodeći savjetnik Clintonove izjavio je kako ne zna kada će bivša prva dama odlučiti o predsjedničkoj kandidaturi ili uspostavi komisije za prikupljanje sredstava. Njeni savjetnici, ipak, počeli su intervjuirati eventualne članove njenog predizbornog tima u posljednjim sedmicama, saopćio je savjetnik Howard Wolfson.

Clinton, koja dugo vodi na nacionalnim anketama potencijalnih demokratskih kandidata, provela je dva sata s njujorškim guvernerom Eliotom Spitzerom u njegovom domu na Manhattanu.

"Upravo smo završili veliki sastanak o raznim temama koje se dotiču brojnih pitanja u gradu, državi i u zemlji", izjavila je Clinton dok je napuštala sastanak.

Prošle je sedmice ona kontaktirala vodeće državne zastupnike, uključujući demokratske zastupnike Charlesa Rangela i Nitu Lowey, te predsjedavajućeg Demokratske stranke u državi New York, Denny Farrella, kako bi procijenila svoje perspektive i tražila njihovu podršku.

Senatski kolega Hillary Clinton, Chuck Schumer izjavio je novinarima kako ga je Clinton pozvala da urede sastanak iduće sedmice. On je, međutim, bio diskretan dok je govorio o cilju njihovog sastanka.

"Ona želi da sjednemo i razgovaramo iduće sedmice, što ćemo i uraditi. To bi mogli biti razgovori o zakonima. Nemam pojma o čemu bi mogli biti dok ne sjednemo i porazgovaramo, to je sve što mogu reći o tome. Mislim da bi ona bila veoma dobar predsjednik, ali sačekajmo i gledajmo. Svi se istrčavaju s izjavama", izjavio je Schumer.

Wolfson je izjavio za Associated Press kako je Clinton "pristupila svojim kolegama u njujorškoj delegaciji da zatraži njihov savjet i njihovu podršku ukoliko odluči da se kandiduje".

Clinton je lako osvojila reizbor prošlog mjeseca osvajajući drugi mandat u Senatu. Wolfson je uočio kako Clinton dugo tvrdi da će početi s aktivnim razmatranjem predsjedničke kandidature nakon izbora.

"Taj proces je počeo", kazao je Wolfsion.