|

Hillary Clinton planira ojačati State Department

Hillary Clinton planira ojačati State Department
0
F
FENA
23.12.2008. u 21:06
3
komentara
0

dijeljenja
Hillary Clinton planira ojačati State Department Foto: AP
Buduća američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton planira ojačati State Department, s većim proračunom, utjecajnim posebnim izaslanicima za krizna žarišta i širom ulogom u gospodarskim pitanjima u vrijeme globalne krize, piše u utorak The New York Times.
Clinton je angažirala Jacoba Lewa, direktora za proračun u administraciji Billa Clintona, kao jednog od dvojice zamjenika, prema izvorima bliskim tranzicijskom timu Baracka Obame.

Lew bi trebao povećati finansiranje za diplomatski zbor. On i James Steniberg, zamjenik Clintonovog savjetnika za nacionalnog sigurnost, trebali bi biti zamjenici Hillary Clinton, potvrdi li Senat njihova imenovanja, navodi New York Times.

Nova administracija vjerojatno će imenovati više posebnih izaslanika, rekli su dužnosnici, oživljavajući praksu Clintonove administracije, koja je imala posebne izaslanike poput Richarda Holbrookea, Dennisa Rossa i druge diplomate, koji su imali vodeću u posredovanju u krizama u jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

Dok sastavlja svoju ekipu, Hillary Clinton također nastoji osigurati veću ulogu State Departmenta u gospodarskim pitanjima, gdje je ministarstvo finansija dominiralo u godinama predsjednika Georgea W. Busha. U tome joj je glavna savjetnica Laura D'Andrea Tyson, ekonomistica koja je vodila Clintonovo Vijeće gospodarskih savjetnika.

Ti bi koraci dugoročno trebali ojačati ulogu američke diplomatije, nakon razdoblja u kojem su Pentagon, ured potpredsjednika, čak i obavještajne službe imale znatnog utjecaja na vanjsku politiku.

S energičnim gospodarskim timom State Department bi trebao imati veću ulogu u oporavku od globalne gospodarske krize, a gospodarska pitanja također su u središtu nekih diplomatskih odnosa, poglavito onih s Kinom.

NY Times navodi da Clinton i Obama nisu još odredili izaslanike za određene misije, ali da se kao mogući izaslanici za Bliski istok spominju veteran Dennis Ross, kao i Richard Holbrooke te Martin Indyk, bivši veleposlanik SAD u Izraelu.

Prema jednom demokratskom vanjskopolitičkom savjetniku, kojeg citira list, Holbrooke bi mogao biti imenovan izaslanikom za Afganistan i Pakistan, a moguće i za Iran.

Jedan član tranzicijskog tima, prenosi Hina, odbacio je kao "nagađanja" pisanje indijskog tiska prema kojem Obama razmatra imenovanje Billa Clintona posebnim izaslanikom za Kašmir, dodaje NY Times.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...