Prihvatila Obaminu ponudu
0

Hillary Clinton nova državna tajnica SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Senatorka iz New Yorka Hillary Clinton prihvatila je ponudu novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame da bude državna sekretarka u novoj američkoj administraciji.

"Ona je spremna", rekao je jedan od izvora za New York Times dodajući da je donjela tu odluku nakon dodatnh razgovora s Obamom o njenoj ulozi šefa američke diplomatije i njegovim planovima za spoljnu politiku.

Izvor iz Demokratske stranke rekao je da bi Clinton trebalo da bude imenovana, ali da se zvanično saopćenje očekuje 27. novembra, poslije praznika Dana zahvalnosti. Šef ogranka Federalnih rezervi New Yorka Timothy Gartner bi trebalo da bude imenovan za ministra finansija u administraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obame, javila je televizija NBC, kao i dnevnik Wall Street Journala.

Ta američka televizija je prenjela da se očekuje da Obama objavi sastav svog ekonomskog tima u ponedjeljak u nastojanju da smiri tržište.

Pored Gartnera za novog američkog ministra finansija figurirao je i bivši ministar finansija Lorens Samers.

NBC takođe javlja da će novi američki ministar za trgovinu biti guverner Novog Meksika Bill Richardson.

Richardson je bivši ambasador SAD-a u Ujedinjenim nacijama i bio je ministar za energetiku u administraciji Billa Clintona. Richardson je istaknuti član hispano-američke zajednice i bio je među kandidatima za novog državnog sekretara.