Nakon 20 godina se želi odmoriti
0

Hillary Clinton napušta visoku politiku

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je da se nakon 20 godina namjerava povući iz politike, negiravši tako spekulacije da će ostati i u sljedećoj administraciji, ako Barack Obama ponovo bude izabran za predsjednika.

Ona ipak nije u potpunosti isključila mogućnost da se vrati u politiku, nakon što procijeni da li za to ima snage.

Pošto su se zaposlenici State Departmenta, kojima se obraćala, nasmijali, Clinton je dodala da "svi to uvijek kažu kada napuštaju ovakve poslove".

U razgovoru sa zaposlenicima rekla je da joj je potreban odmor nakon 20 godina napornog rada u politici, od prve dame, preko mjesta senatora i izborne kampanje, pa do funkcije državne sekretarke, prenosi AP.

"Jasno sam stavila do znanja da ću ostati na funkciji dok predsjednik ne imenuje nekoga, ali mislim da je poslije 20 godina politike dobra ideja da vidim koliko sam umorna od svega“, kazala je ona.

Zbog funkcije koju sada obavlja Clinton nema pravo učestvovati u izbornoj kampanji.

Ona je rekla da je to neobično za nju, ali i da na neki način uživa, da do sada nije pratila nijednu debatu republikanskih predsjedničkih kandidata.

Clinton su mediji ranije povezivali sa mogućom kandidaturom na predsjedničkim izborima 2016. godine, s tim što se ona na tu poziciju ne bi mogla kandidirati sa neke funkcije u Obaminoj administraciji.

Državna sekretarka je kazala da će kampanja za novembarske izbore „odvratiti mnogo pažnje“ obično posvećene vanjskoj politici te se našalila da bi to zapravo moglo pomoći State Departmentu.

„Dobra je vijest to što ćemo možda moći uraditi više ako oni ne budu obraćali pažnju pa to treba uzeti u obzir“, kazala je ona.