Svijet
0

Hillary Clinton na Bliskom istoku započela "agresivnu" diplomatiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Državna tajnica Hillary Clinton započela je u utorak s "agresivnom diplomatijom" na Bliskom istoku najavljujući da će poslati dva izaslanika u Damask i insistirati da se izraelsko-palestinski sukob riješi stvaranjem dviju država.

"Poslat ćemo jednog predstavnika State Departmenta i jednog predstavnika Bijele kuće da razmotre bilateralna pitanja sa Sirijom", izjavila je Hillary Clinton prilikom svoje prve posjete Izraelu i palestinskim teritorijima.

"Nemamo načina da predvidimo budućnost naših odnosa sa Sirijom", kazala je ona na konferenciji za štampu u Jeruslemu koju je održala s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni. "Ali, mislim, da vrijedi otići tamo i započeti preliminarne razgovore", dodala je.

Sirija i SAD održavaju diplomatske odnose, ali su oni puni napetosti otkako je 2005. godine ubijen premijer Rafic Hariri za čije se ubistvo upire prstom na sirijski režim.

Clinton je u ponedjeljak navečer stigla u Izrael poslije konferencije u egipatskom Sharm el-Sheiku na kojoj je obećano 4,5 milijardi dolara za obnovu Gaze i pokretanje ekonomije na teritoriju koji se guši pod izraelskom blokadom.

Ona je insistirala na osnivanju palestinske države, što budući izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacuje.

"Raditi na rješenju koje znači dvije države je neizbježno", kazala je Clinton i dodala da je "prvi korak trajni prekid vatre u Gazi".

U vezi s velikom zabrinutošću Izraelaca zbog odnosa s Iranom, ona je podsjetila na tijesne veze između Izraela i SAD-a i pokušala uvjeriti Izraelce da će SAD učiniti sve kako bi spriječio Iran da dobije nuklearno oružje.