Svijet
0

Hillary Clinton imenovala izaslanika za klimatsko zagrijavanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton imenovala je u ponedjeljak izaslanika zaduženog za klimatsko zagrijavanje, naglasivši da je "kucnuo čas za ostvarenje i prelazak s riječi na djela".

"Imenovanjem specijalnog izaslanika šaljemo jasnu poruku da će Sjedinjene Države biti energične, odlučne, strateške i ozbiljne u odgovoru na klimatsko zagrijavanje i problem koji je za to vezan, a to je vlastita energija", kazala je nova šefica američke diplomatije objavljujući da je izabrala Todda Sterna, bivšeg savjetnika svoga muža, na ovu dužnost.

Advokat i ekspert za pitanja okoliša za istraživački centar Washington center for American Progress, Todd Stern je bivši savjetnik Bijele kuće koji je pregovarao protokol iz Kyota u ime Billa Clintona 1990-ih.

On će biti "glavni savjetnik" i "glavni pregovarač" administracije predsjednika Baracka Obame o pitanjima klimatskoga zagrijavanja, rekla je Clinton.

Stern je izrazio zadovoljstvo novom američkom administracijom. "Rađa se novi dan s novim prilazom SAD-a prema klimatskom zagrijavanju i vlastitoj energiji."

On je otvoreno kritikovao bivšeg predsjednika Busha, koji se protivio ratificiranju protokola iz Kyota kojim se smanjuje emisija gasa sa dejstvom staklenika, te striktno smanjio učešće SAD-a u tim pregovorima.