SAD
0

Hillary Clinton dobila zamjenu u Senatu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Guverner savezne države New York David Paterson imenovao je kongresnicu Kirstin Gillibrand u Senat Sjedinjenih Država, na upražnjeno mjesto koje je iza sebe ostavila državna tajnica Hillary Clinton.

Guverner Paterson je izjavio u petak novinarima da mu je bila "privilegija i čast" imenovati na ovo mjesto gospođu Gillibrand (41), inače demokratsku predstavnicu u drugom mandatu u Zastupničkom domu Kongresa, poznatu po hrabrim političkim potezima i centrističkim političkim stajalištima. Nazvao ju je 'najboljom osobom za taj posao' i pohvalno se izrazio o njenom dosadašnjem radu o pitanju zdravstvene zaštite i proračunskih pitanja.

Izbor gospođe Gillibrand mnoge je iznenadio uzevši u obzir da su se među kandidatima za mjesto u Senatu nalazila neka puno poznatija imena.

Međutim, u srijedu je vodeća kandidatkinja, Caroline Kennedy, kći predsjednika Johna Kennedyja, rekla kako nije zainteresirana za to mjesto. Drugi vodeći kandidat bio je ministar pravosuđa New Yorka Andrew Cuomo, sin bivšeg njujorškog guvernera Maria Cuoma.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je na brifingu za novinare da je predsjednik Barack Obama nazvao Gillibrand i čestitao joj na imenovanju kojim je "vrlo zadovoljan".

Izbor Gillibrand pažljiva je politička računica guvernera koji će se također natjecati za drugi mandat 2010. kad i Gillibrand bude na listi. Njezinim bi izborom Paterson trebao pridobiti ključne dijelove biračkog tijela, gornji dio države New York i žene, ocijenio je u izvještaju The New York Times.