Nova državna tajnica SAD
0

Hillary Clinton danas na saslušanju u Senatu

FENA
Hillary Clinton, kandidatkinja za državnu tajnicu u novoj američkoj administraciji, danas će izaći pred Vanjskopolitički odbor Senata na saslušanje temeljem kojeg Senat treba potvrditi njezino imenovanje.

Demokrati i republikanci u Senatu očekuju da bivša prva dama SAD-a, senatorica iz New Yorka i kandidatkinja za predsjedničku nominaciju demokrata, bezbolno prođe saslušanje odbora i brzo bude potvrđena na čelno mjesto State Departmenta.

"Očekujemo da njezino saslušanje bude ugodno, pošteno i brzo", rekao je Frederick Jones, glasnogovornik predsjednika odbora Johna Kerryja. Odbor bi trebalo da glasa o njezinom potvrđivanju dva dana nakon saslušanja.

Senator Richard Lugar, najviše rangirani republikanac Odbora za vanjsku politiku, kazao je stranačkim kolegama da je zabrinut zbog humanitarnih fondacija bivšeg predsjednika Billa Clintona, ali da je uvjeren kako je Hillary Clinton dorasla dužnosti državne tajnice.

"Njezino imenovanje je čisti dobitak za administraciju i za zemlju. Vrlo je obrazovana", izjavio je republikanski senator Johnny Isakson nakon prošlosedmičnog privatnog sastanka s Clinton, prenijele su agencije.

Osoblje senatskog odbora toliko je uvjereno da će Clinton lako proći saslušanje da je predviđeno da traje samo jedan dan, iako je za svaki slučaj ista dvorana rezervirana i za srijedu.