Na odlasku iz Afrike
0

Hillary Clinton: Borite se protiv korupcije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Hillary Clinton okončala je u petak 11-dnevnu turneju po sedam zemalja Afrike, izjavivši da je "optimistična kada je riječ o budućnosti ovog kontinenta, ali da ne želi umanjivati ni veličinu tamošnjih problema".

Na odlasku sa Zelenortskih Ostrva šefica američke diplomatije dodala je da ne žali što je u svojim obraćanjima u Africi često bila kritična.

Administracija predsjednika Baracka Obame ne libi se dijaloga o problemima Afrike, jer želi pomoći tamošnjim narodima da promijene smjer kojim se kontinent kreće - rekla je američka državna tajnica, prenosi VOA.

Ona je dodala da je poruka njezine turneje bila slična onoj koju je afričkim političarima uputio i predsjednik Obama: Borite se protiv korupcije i ojačajte demokratiju u svojim zemljama.

Hillary Clinton je u posljednjih desetak dana posjetila Keniju, Južnu Afriku, Angolu, Demokratsku Republiku Kongo, Nigeriju, Liberiju i Zelenortske Otoke. U svim je zemljama naglašavala važnost solidne, nekorumpirane državne uprave.