Svijet
0

Hill stigao u japan radi razgovora o dosjeu Sjeverne Koreje

FENA
Američki pregovarač o sjevernokorejskom nuklearnom dosjeu Christopher Hill započeo je u ponedjeljak u Japanu turneju po Aziji a potom odlazi u Moskvu radi pokretanja razgovora sa sjevernom Korejom, koju Washington optužuje da kasni u demontiranju nuklearnih instalacija.

Sjevernokorejske vlasti su trebale do 31. decembra da završe s razbijanjem svog glavnog nuklearnog reaktora te da dostave kompletan izvještaj o svojim nuklearnim aktivnostima u skladu sa sporazumom šest zemalja pregovarača.

Hill će u Tokiju voditi razgovore s japanskim pregovaračem zaduženim za sjevernokorejski dosje Kenichirom Sasaeom.

"Ono što namjeravam učiniti tokom turneje jeste razgovarati s mojim kolegama ovdje u Tokiju, u Seulu, Pekingu, a potom u Moskvi, da vidim u kojem pravcu moramo krenuti narednih sedmica", rekao je on novinarima na aerodromu Narita u Japanu.

U petak je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo američke optužbe, rekavši da je Sjeverna Koreja "uradila sve što je trebalo uraditi" u okviru sporazuma šest zemalja, te da je dostavila "izvještaj o nuklearnim aktivnostima u novembru i informirala o tome američku stranu".

Hill u utorak odlazi u Seul, potom 10. januara u Peking, a 11. januara u Moskvu. Nikakvo putovanje u Pjongjang nije planirano, kao ni razgovori sa Sjevernokorejcima.