Svijet
0

Hill: Nema novih ustupaka Sjevernoj Koreji

FENA
Sjedinjene Američke Države neće učiniti nikakve druge ustupke Sjevernoj Koreji, izjavio je američki pregovarač Christopher Hill u ponedjeljak u Pekingu, posljednjeg dana novog kruga pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

"Sve smo stavili na sto. Predložili smo rješenja o izvjesnom broju pitanja. Na Sjevernoj Koreji je da odgovori na naše zahtjeve. Ne vjerujem da ćemo učiniti neke nove ustupke", rekao je novinarima Hill.

"Danas je posljednji dan razgovora. Kinezi su to najavili, a ja sam prvi podržao taj prijedlog. Sada je na Sjevernoj Koreji da o tome donese odluku", objasnio je on.

Pregovori, u kojima od 2003. učestvuju Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Kina, SAD, Japan i Rusija, spotiču se o pitanju energetskih kompenzacija.

Sjeverna Koreja za odustajanje od svog nuklearnog programa zahtijeva dva miliona tona naftnih proizvoda, prema japanskoj štampi. To znači četiri puta više nego što je bilo predviđeno sporazumom o razoružanuju iz 1994.

Prema japanskoj novinskoj agenciji Kyodo, Sjeverna Koreja zahtijeva neke preliminarne mjere za napuštanje svog nuklearnog programa, vrlo veliku energetsku pomoć od dva miliona tona naftnih proizvoda i dva miliona kilowati električne energije.