Svijet
0

Hill: Napredak S. Koreje u rješavanju spora o nuklearnom programu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki pregovarač Christopher Hill ocijenio je u srijedu u Beču da je Sjeverna Koreja napravila "određeni napredak" u rješavanju spora o njenom programu za proizvodnju visoko obogaćenog urana u vojne svrhe.

"Kažem da smo napravili korak naprijed", objasnio je Hill novinarima nakon polusatnog susreta s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom el-Baradeijem.

"Dosad, naravno, nismo riješili problem, ali nastavljamo raditi sa Sjevernom Korejom", dodao je Hill, koji je i glavni američki pregovarač s Pjongjangom o tom dosjeu.

Američki izaslanik je odgovarao na pitanja novinara o članku iz Washington Posta prema kojem Sjevernokorejci nastoje dokazati da su američke optužbe bile neutemeljene.

Američke obavještajne službe su zaključile u julu 2002. da je Sjeverna Koreja pokrenula širok program obogaćivanja urana koji bi joj mogao poslužiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Prema ovom listu vlada u Pjongjangu nastoji iznijeti dokaze da nikada nije imala takav cilj.

Washington Post dalje navodi da je sjevernokorejska vlada čak dozvolila američkim stručnjacima pristup svojim postrojenjima i dokumentima kako bi potvrdila da nikada nije razvijala takvo oružje.

Nakon razgovora El-Baradei je izjavio da je imao "vrlo korisnu i konstruktivnu razmjenu mišljenja s Hillom".

Hill je na kraju naglasio da će tok razgovora sa Sjevernom Korejom biti završen kada se zemlja pridruži Sporazumu o neširenju oružja i kada ona prihvati mjere nadzora IAEA-e.

"Stoga nastavljamo sarađivati s njima da bismo uspjeli u tome", dodao je on.