Svijet
0

Hill: "Dobri" razgovori u Pjongjangu

FENA
Pjongjang
Pjongjang
Vodeći američki posrednik u razgovorima o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje izjavio je da je imao "dobre" razgovore u Pjongjangu, javila je u petak novinska agencija Xinhua, na kraju iznenadne posjete Christophera Hilla izoliranoj državi.

Najviši zvaničnik State Departmenta koji je posjetio sjevernokorejsku prijestoncu u skoro pet godina, insistirao je od Pjongjanga da ispuni obećanje dato u okviru februarskog sporazuma da ugasi nuklearni reaktor u zamjenu za pomoć.

"To je bila veoma dobra rasprava", navela je Xinhua Hillove riječi.

Ipak, sjevernokorejski diplomat u Beču potegao je mogućnost novih odgađanja provedbe februarskog sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć, rekavši kako spor oko sjevernokorejskih sredstava zamrznutih u banci u Makauu još nije riješen.

Hill se sastao sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Pak Ui-Chanom i njenim nuklearnim pregovaračem, Kim Kye-gwanom tokom posjete koja je trajala oko 24 sata, javila je Xinhua, prenosi Reuters.

On je doputovao u Južnu Koreju u petak i odatle bi trebao otputovati u Japan.

Washington je saopćio kako je Hillova posjeta Pjongjangu imala za cilj testirati "pretpostavku da je Sjeverna Koreja donijela stratešku odluku da demontira i odustane od svog nuklearnog programa".

U posljednjoj posjeti jednog visokogorangiranog zvaničnika State Departmenta u 2002. godini, James Kelly je suočio Sjevernu Koreju s dokazima za koje je Washingzon tvrdio da ukazuju na prikriveni program obogaćivanja urana.

Kriza koja je uslijedila nakon te konfrontacije navela je Sjevernu Koreju da protjera nuklearne inspektore UN-a i kulminirala je prvom nuklearnom probom komunističke države prošlog oktobra.