Svijet
9

Hiljade Ukrajinaca na demonstracijama za Evropu i protiv Janukoviča

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade Ukrajinaca su se okupile u petak navečer na Trgu nezavisnosti u Kijevu da bi demonstrirale zbog nezadovoljstva nakon odbijanja predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om.

Prisutno je bilo oko 5.000 demonstranata koji su uzvikivali "revolucija", prema procjeni dopisnika novinske agencije AFP koji je vidio stotine pripadnika interventnih snaga raspoređenih u okolini.

Bilo je nekoliko okršaja policajaca i demonstranata, prema agencijama.

Demonstranti su čekali povratak u Kijev lidera opozicije koji su u četvrtak bili u Vilniusu, kako bi tamo izrazili svoje nezadovoljstvo na margini samita za Istočno partnerstvo EU-a s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

"Ovaj predsjednik je prodao sudbinu i budućnost Ukrajine, on je izdao ukrajinski narod", rekao je u Vilniusu vođa opozicije Arsenij Lacenijuk, a prenijela agencija Interfax.

"Janukovič se neće nikada okrenuti prema Evropi. A onda, opozicija ima samo jedan cilj: novi predsjednik, novi parlament i nova vlada koja će moći potpisati ovaj sporazum s EU-om", dodao je ovaj kolega zatočene opozicionerke Julije Timošenko.

Ukrajina "će se priključiti Evropi bez Janukoviča", rekao je Vitalij Kličko, svjetski šampion u boksu i lider opozicijske stranke Udar, kandidat na predsjedničkim izborima u zemlji.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ranije u toku dana, hiljade demonstranata opozicije, koje su mahale ukrajinskim i evropskim zastavama i uzvikivale "Ukrajina, ovo je Evropa", formirale su simboličan ljudski lanac koji povezuje Ukrajinu i Evropu. Počelo je s Trga nezavisnosti, u središtu glavnog grada Kijeva, prema zapadu.

Prema riječima organizatora Aleksandra Pahalčuka, "deseci hiljada osoba su se udružili u svakom gradu između Kijeva i zapadne granice" s Poljskom, članicom EU-a.

Oko 20.000 ljudi, prema organizatorima, učestvovalo je u akciji u Lvivu, glavnom gradu zapadnog dijela zemlje, tradicionalno okrenutog prema Evropi.

"Ovo znači da najveći dio ukrajinskog stanovništva želi da se integrira u Evropu", rekao je student Andrej Griciuk.

Evropski čelnici nisu uspjeli u petak u Vilniusu ubijediti predsjednika Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om.

Ukrajinsko vodstvo se predomislilo prošle sedmice, pod pritiskom Rusije, o potpisivanju ovog sporazuma predviđenog da se obavi u toku samita.