Građanska dužnost
43

Hiljade Turaka u kolonama čeka kako bi glasali na izborima

B. R.
Opći izbori u Turskoj (Foto: EPA-EFE)
Opći izbori u Turskoj (Foto: EPA-EFE)
Ako je suditi po dugim kolonama ispred biračkih mjesta, velika je izlaznost na općim izborima u Turskoj. U kolonama je po nekoliko hiljada građana koji biraju predsjednika i članove parlamenta.

Al Jazeera je objavila da su se kolone formirale u više gradova, među kojima su Ankara i Istanbul. Turci na ulicama čekaju kako bi ispunili svoju građansku dužnost.

Među njima su 112-godišnja Gullu Dogan koja je glasala sa djecom i unucima, kao i najviši čovjek na svijetu Sultan Kosen - visok je 2,51 metar.

Biračka mjesta se zatvaraju u 17 sati po lokalnom vremenu te je zakonski zabranjeno do 21 sat objavljivati bilo kakve rezultate. Tako da još još nije zvanično objavljeno kolika je izlaznost.

Pravo glasa ima više od 64 miliona Turaka, a oni koji žive u inostranstvu su ranije glasali. Prema rezultatima anketa, tijesna je predsjednička utrka između kandidata vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana i opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua iz Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra.

Osim njih, kandidat za predsjednika je Sinan Ogan iz stranke "Savez predaka". Muharrem Ince, bivši član CHP-a i osnivač Domovinske stranke, ranije ove sedmice je povukao kandidaturu. Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, slijedi drugi izborni krug u kojem se bira između prvoplasiranog i drugoplasiranog iz prvog kruga.

Ovo su najneizvjesniji izbori u 20 godina AKP-ove vladavine, a kojima su prethodili ekonomska kriza i posljedice razornog zemljotresa u februaru ove godine.