Svijet
0

Hiljade putnika u Evropi žrtve leda i snijega

FENA
Hladni val koji je pogodio Evropu izazvao je u srijedu pravi haos u saobraćaju, a hiljade putnika postali su zatočenicima u svojim vozilima na cestama, izvještavaju evropske vlasti.

Automobili blokirani na cestama, otkazani vozovi, zakašnjenja na aerodromima posebno su pogodili Veliku Britaniju, Francusku i Tursku, ali i Njemačka, Republika Češka, Portugal, Švedska i Italija nisu ništa manje pošteđeni.

Zasad su samo četiri žrtve hladnoće zabilježene u utorak u Turskoj, mada meteorolozi predviđaju i dalje loše vrijeme pred Novu godinu.

U Francuskoj, na istoku zemlje, nekoliko hiljada osoba je blokirano snijegom na autocesti između Toula i Nancyja. U srijedu ujutro nije bilo saobraćaja automobila i kamiona koji dolaze iz Belgije i Luxembourga.

Na zapadu zemlje nekoliko stotina kamiona i vozila su blokirani zbog hladnoće na autocesti, dok je 300 do 400 osoba sklonjeno po prihvatnim centrima, javila je agencija AFP.

U Velikoj Britaniji, u kojoj meteorološke službe predviđaju sljedećih dana još jači hladni val, niske temperature i snijeg, došlo je do otkazivanja nekoliko vozova u srijedu ujutro.

Istok Engleske je najpogođeniji region s 15 centimetara snijega i temperaturama koje su se spustile na minus 6 i 7 stepeni Celzijusa, a željeznička kompanija South Eastern Trains (SET) je otkazala nekoliko vozova, uglavnom između Kenta i Sussexa te Londona.

Autoceste koje povezuju London i Kent također su teško pogođene snijegom i ledom, s mnogobrojnim prevrnutim teškim kamionima.

U Republici Češkoj, autocesta koja povezuje Prag s drugim velikim gradom Brnom zatvorena je u srijedu ujutro zbog sudara četiri kamiona na snijegu i ledu.

U regionu Beča, snijeg je padao tokom noći. Zabilježene su nesreće na istoku Austrije.

Njemačka je potpuno prekrivena snijegom od ponedjeljka, a očekuju se i nove padavine.

Na aerodromima u Frankfurtu i Stutgartu letovi su kasnili po pola sata.

Na sjeveru Italije dvije dionice autoceste su zatvorene u srijedu zbog snijega, čime je blokiran saobraćaj svih vozila koja dolaze

s jugoistoka Francuske.

Na jugu Švedske je zbog jakih padavina snijega u srijedu popodne nekoliko sati bio zatvoren aerodrom Sturupu u Malmeu, izazivajući kašnjenja ili skretanja ka aerodromu u Stokholmu.

Švedski Meteorološki institut upozorava na jake snježne padavine i vjetrove koji se očekuju u četvrtak i petak u nekoliko regiona zemlje.