Svijet
0

Hiljade palestinskih zatvorenika u Izraelu štrajkuju glađu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade Palestinaca koje Izrael drži u zatočeništvu započele su u srijedu štrajk glađu u znak protesta protiv izolacije u samicama, rekao je palestenski ministar za zatvorenike Issa Qaraqae.

"Mogu potvrditi da su svi zatvorenici (palestinski) u izraelskim zatvorima započeli trodnevni štrajk glađu, koji se može produžiti, kao upozorenje izraelskoj upravi", rekao je Qaraqae novinarima u Ramallahu.

"Gotovo 200 zatvorenika Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, (lijevih radikala) i drugih započeli su u utorak neograničen štrajk glađu u znak protesta protiv nastavka izolacije njihovog glavnog tajnika Ahmada Saadata, koja traje već četiti godine", rekao je ministar.

"Neki zatvorenici se nalaze već deset godina u samicama“, dodao je on i precizirao da se štrajk proširio na sve zatvore u znak protesta protiv izolacije kao i porasta kaznenih mjera protiv zatvorenika", rekao je on.

Zatvorske vlasti nametnule su teške sankcije i mjere bez presedana dovodeći zatvorenike u stanje pobune protiv svih pravila na snazi u zatvorima“, nastavio je on.

Prema izraelskoj organizaciji za odbranu ljudskih prava B'T selem, Izrael drži zatočeno 5.000 Palestinaca, od kojih je gotovo 200 maloljetnika.