Zapadna obala-pojas Gaze
0

Hiljade Palestinaca protestvovalo za i protiv Abbasa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade demonstranata izašlo je u petak na ulice Zapadne obale i pojasa Gaze, jedni u znak podrške a drugi protivljenja palestinskom predsjedniku Mahomudu Abbasu, što se smatra odrazom duboke podijeljenosti između dvije palestinske teritorije.

U pojasu Gaze, kojim vlada islamistički Hamas, demonstranti su tražili da se Abbasu sudi, nakon što su tajni dokumenti o pregovorima s Izraelom procurili u javnost i pokazali da je palestinski pregovarački tim ponudio velike koncesije.

Na Zapadnoj obali, koju kontroliše Abbasova Palestinska uprava, njegove pristalice su se zaricale na vjernost.

Abbas je u Ramallahu prisustvovao molitvi petkom u podne (džumi) u džamiji u centru grada, koja je nekada bila uporište Hamasa, navodi Reuters.

Tajne dokumente koji pokrivaju čitavu deceniju pregovora, takozvane Palestinske papire, počeli su prije nepunih nedjelju dana da objavljuju katarska Al Jazeera i britanski The Guardian.

Najveće su iznenađenje izazvale koncesije ponuđene u odnosu na status Jerusalema i pravo na povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraela.

Jedan od lidera Hamasa Kalil al Haja je najavio da će ta organizacija tražiti da se sudi zvaničnicima uključenim u mirovni proces.

Al Haja je ocijenio da je Palestinska uprava ponudila koncesije i da je umiješana "u politički zločin koji je nanio štetu" palestinskom narodu.

Palestinska uprava je optužila Al Jazerru i Katar da su poveli kampanju da je miniraju.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat označio je objavljivanje povjerljivih materijala kampanjom kleveta. On je pokušao da objasni da ni jedna koncesija ne bi bila dogovorena ako nema sveobuhvatnog dogovora s Izraelom.

Erekat je u članku objavljenom u The Guardianu odbacio optužbe o umiješanosti u zakulisne dogovore s Izraelom ali nije ponovio da su dokumenti gomila laži.

Lekcija koju treba izvući iz Palestinskih papira jeste da Palestinci ozbiljno teže miru, smatra on.

U Ramallahu su u petak demonstranti palili postere vođe vojnog krila Hamasa Kaleda Mashala, katarskog premijera i iranskog predsjednika Mahomuda Ahedinejada.

Na sjeveru pojasa Gaze u izbjegličkom logoru Jabalia paljene su lutke s likom Abbasa i nošeni posteri katarskog lidera.

Analitičari upozoravaju da će zbog dokumenata koji su procurili pomirenje dvije rivalske frakcije biti teže nego ikad.