Čeka ih vojska i ograda
13

Hiljade migranata se nezaustavljivo kreće prema američkoj granici

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Blizu 5.000 migranata koji su svoj put počeli prošlog mjeseca, nastavilo je kretanje iz Mexica prema Sjedinjenim Američkim Državama, a u vozovima ih je ispratilo blizu hiljadu policajaca.

U svakom vozu bilo je po blizu 1.000 osoba koje su odlučile bolji život potražiti u SAD-u. Voz će ih prebaciti do granice saveznog okruga Ciudad de Mexica, odakle će pješke nastaviti do Queretara.

"Mnogi članovi bandi i neki veoma loši ljudi nalaze se u karavanu koji ide prema našoj južnoj granici. Molim vas, vratite se, nećete ući u SAD ukoliko ne prođete zakonski proces. Ovo je invazija na našu zemlju i naša vojska vas čeka", napisao je nedavno Trump.

UN migrantima nije ispunio zahtjeve za organizaciju 150 autobusa zbog čega su odlučili put ka cilju na sve načine.

Karavan je krenuo 13. oktobra iz grada San Pedro Sula u Hondurasu, a do sada su prešli više od 1.500 kilometara. Trump je zbog toga na noge digao hiljade vojnika koji će imati zadatak da migrante zaustave na granici i ne dozvole im ulazak u zemlju.

Tokom posljednjih mjesec dana formirane su još dvije migrantske grupe iz drugih zemalja Južne Amerike.

Trump upozorio je da bi mogao da pošalje i do 15.000 vojnika na granicu sa Meksikom gdje bi trebalo da stigne karavan sa migrantima, a počela je i izgradnja zida.