Poslali poruku svijetu
0

Hiljade maratonaca trčali u Pojasu Gaze

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade trkača učestvovali su danas u drugom maratonu u Pojasu Gaze, čija je staza obuhvatila cijelu teritoriju ove palestinske enklave.

Palestinski trkač Nader al Masri pobijedio je drugu godinu zaredom u konkurenciji sa takmičarima iz cijelog svijeta, prenio je BBC.

Ostali učesnici, uglavnom djeca školskog uzrasta, trčali su kraće dionice staze od 42 kilometra. Takmičari su izdržali hladno vrijeme i snažan vjetar koji je podizao pijesak sa plaža.

"Veoma sam sretan. Smatram da smo poslali poruku za koju se nadamo da će se čuti u čitavom svijetu. Ovo je korak prema upoznavanju svijeta sa tragedijom palestinskog naroda", rekao je Masri poslije trke od Bejt Hanuna do Rafe.

Agencija UN za palestinske izbjeglice (UNRVA), koja je organizovala trku, saopštila je da je željela da ukaže na aktuelnu "humanitarnu krizu" u Gazi.

Ova agencija je mnogo puta kritikovala izraelsku blokadu ove teritorije kojom upravlja pokret Hamas. Izrael tvrdi da je ta mjera neophodna da militanti iz Hamasa ne bi imali pristup novcu i oružju.