Uoči 11. jula
106

Hiljade ljudi marširalo Dortmundom: Srebrenica se ne smije zaboraviti

D. Be.
Foto: DW
Foto: DW
U Dortmundu je danas održan Marš šutnje kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

I ove godine je sa Marša, kojem je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, poslana poruka da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti niti dozvoliti da se ponovi. Srbija je ponovo pozvana da prizna genocid u Srebrenici, javlja Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea.

Genocid u Srebrenici se ne smije zaboraviti. Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata i tako se treba tretorati. Negatori genocida se moraju adekvatno kazniti.

Srbija se konačno mora suočiti sa ratnom prošlošću i priznati genocid u nekada zaštićenoj enklavi UN-a. Ovo su neke od poruka koje su poslane danas iz Dortmunda u kojem je održan deveti Marš šutnje u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Među učesnicima Marša se danas čulo da političari u regionu, EU i Njemačkoj mogu učiniti više na pomirenju, sučavanju sa prošlošću i pridavanju veće pažnje genocidu u Srebrenici. Toga su svjesni i prozvani političari.

Njemačko-bosanska inicijativa Amanet, organizator Marša, navodi da je cilj održavanja očuvanje sjećanja na stradale žrtve, suzbijanje negiranja i revizije istorijskih činjenica....

U BiH je i danas dosta onih koji se bore sa ratnim traumama i kao svjedoci skreću pažnju na užasne zločine. Oni kažu da je odgovornost svih nas da se takvi zločini više ne ponove.

Dortmund je samo jedan od njemačkih gradova u kojim se ove godine održavaju prigodne manifestacije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici ali i druge zločine u BiH. Na svim ovakvim skupovima, kao i ovom u Dortmundu, ističe se suočavanje sa istinom i prošlošći kao i izgradnja mirnije i pravednije budućnosti.