Svijet
0

Hiljade ljudi demonstriralo Nicom uoči samita G-20

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade demonstranata, od kojih neki potpuno goli samo s kapama u stilu Robina Huda, okupilo se u utorak na Francuskoj rivijeri, pozivajući Grupu 20 vodećih svjetskih ekonomija da se usredotoči na ljude, a ne na ugađanje finansijskim tržištima.

Policijski helikopteri nadlijetali su živopisnu kolonu koja je prošetala Nicom praćena zvucima bubnjeva, noseći plakate na kojima je pisalo "Seljaci prije finansija" i "Život, a ne berza".

Veliki broj francuskih i međunarodnih aktivista organizira proteste uoči samita lidera G-20 koji će se u četvrtak i petak održati u Cannesu.

Iako se neki od njihovih ciljeva poklapaju s ciljevima pokreta "Okupirajmo Wall Street", demonstranti u Nici se nisu se okupili pod tim sloganom, javio je AP.

Tokom marša, neki od demonstranata su odjeveni u klovnove izveli performans ispred policije koja je bila u punoj opremi za razbijanje demonstracija.

Aktivisti iz Oxfama skinuli su odjeću, ostavivši samo kape u stilu Robina Huda, demonstrirajući svoje zalaganje za uvođenje poreza na sve međunarodne transakcije, koji bi bio upotrijebljen za razvojnu pomoć za siromašne države.

Demonstranti planiraju da u četvrtak, kako je prenio Tanjug, prošetaju do susjednog Monaka, poznatog po poreskim olakšicama za bogate, zahtijevajući ukidanje mjesta koja predstavljaju poreski raj.

Sigurnost je glavni problem, a više od 12.000 policajaca i drugih sigurnosnih snaga je angažirano na osiguravanju protesta, navela je američka agencija.