Bejrut
0

Hiljade Libanaca dočekalo Ahmadinejada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad doputovao je u srijedu u Bejrut pozdravljen od više hiljada Libanaca, većinom pristalica Hezbollaha, u posjeti koja u prvi plan stavlja duboke podijele između šiitske militantne grupe i prozapadnih snaga u toj zemlji.

Ahmadinejad je učinio prvu državnu posjetu Libanu u vrijeme kada su napetosti u porastu između proiranskog Hezbollaha i proameričkih stranaka, javio je AP.

Rastuća kriza povećala je strahovanja oko sudbine krhke vlade nacionalnog jedinstva u kojoj su obje strane i do sada je uspjevala da održi mir u sukobima razdiranoj zemlji.

Hezbollahovi protivnici u Libanu često tu grupu optužuju da je sredstvo u rukama Irana i strahuju da pokret - koji uživa veliku podršku među šiitima i najjača je oružana snaga zemlje - nastoji da preuzme kontrolu nad zemljom. Hezbollah i njegovi saveznici, s druge strane, tvrde da njihovi politički suparnici guraju Liban previše pod američki uticaj.

Posjeta čelnika najmoćnijeg Hezbollahovog saveznika, Irana, donijela je veliko olakšanje zemlji razdiranoj podjelama.

Hiljade Libanaca okupilo se duž glavnog autoputa prema bejrutskom aerodromu, gdje je Ahmadinejad doputovao u srijedu. Mnogi su mahali libanskim i iranskim zastavama, a ogromni posteri s Ahmadinejadom postavljeni su iznad puta, dok su sa zvučnika emitovane nacionalne himne a žene u masi su prodavale Hezbollahove zastave i reklamne balone.