Svijet
0

Hiljade Kurda demonstrirale ispred Vijeća Evrope

FENA
Protest Kurda (Foto: AFP)
Protest Kurda (Foto: AFP)
Oko hiljadu Kurda, 5.000 prema podacima organizatora, koji su došli iz nekoliko evropskih zemalja, demonstriralo je ispred Vijeća Evrope u Strasbourgu kako bi osudili "šutnju" sveevropske organizacije u odnosu na kurdsko pitanje u Turskoj.

Demonstranti iz Francuske, zemalja Beneluxa, Njemačke, Austrije i Švicarske okupili su se noseći slike lidera Kurdistanske radničke stranke (PKK) Abdulaha Odžalana koji je u zatvoru.

"Vijeće Evrope ne može više prešutkivati izolaciju Odžalana u zatvoru i gušenje kurdistanskog pokreta u Turskoj", izjavio je za agenciju AFP Fidan Dogan iz Kurdistanskog informativnog centra u Parizu.

Demonstranti su izrazili solidarnost s 15 kurdskih militanata koji štrajkuju glađu od 1. marta u Strasbourgu. Ovi štrajkači traže od Vijeća Evrope da pošalje u Istanbul stručnjake svog Odbora za prevenciju mučenja kako bi ispitali zatvorske uvjete u kojim živi Odžalan koji osam mjeseci nije primio nijednu posjetu.

Glavni tajnik Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland odbio je intervenirati u tom smislu u Odboru za prevenciju mučenja. Ova institucija bi trebala raditi "bez miješanja i utjecaja", napisao je on prošle sedmice u jednom pismu čiju je kopiju dobila agencija AFP.