|

Hiljade građana Gruzije pokušalo ući u parlament zbog provokacije ruskog zastupnika

Hiljade građana Gruzije pokušalo ući u parlament zbog provokacije ruskog zastupnika
9
I. P.
21.6.2019. u 07:37
44
komentara
9

dijeljenja
Hiljade građana pokušalo je upasti u gruzijski parlament u glavnom gradu Tbilisiju zbog kontroverzne posjete zastupnika ruskog parlamenta, prenosi CNN.
Naime, ruski zastupnik Sergej Gavrilov je kao gost svečano otvorio sjednicu u četvrtak, ali je i razbjesnio znatan dio gruzijskih parlamentaraca jer je sjeo u fotelju predsjedavajućeg skupštine. Također, piše CNN, Gavrilov se parlamentu obratio na ruskom, a ne na gruzijskom jeziku, što je izazvalo dodatne probleme.

Predstavnici opozicije izrazili su žestoku osudu u samoj sali parlamenta, a Gavrilov je za rusku TV kazao kako je čak poliven vodom te da su pojedini opozicionari cijepali neke dokumente.

Slučaj je "procurio" pa se ispred parlamenta okupilo hiljade ljutih građana koji također nisu odobrili ponašanje ruskog zastupnika. Policija je bila prisiljena koristiti suzavac i silu kako bi demonstrante spriječila u namjeri da uđu u parlament.

Gruzija ima turbulentnu historiju s Rusijom. Bila je dio Sovjetskog saveza do 1991. godine, a u proteklim godinama Moskva podržava dvije secesionističke gruzijske pokrajine - Abhaziju i Južnu Osetiju. Tokom 2008. godine izbio je i petodnevni rat upravo zbog pokušaja Tbilisija da uspostavi kontrolu nad otuđenim teritorijama.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...